Novice

Mikrozelenje

Mikrozelenje ali Mikro zelenjava, vsebuje več vitaminov in mineralov kot odrasla rastlina, tudi do 40x več. V njih je visoko koncentriran vitamin C, E in K. Vsebuje tudi druge koristne snovi, ki se pri dozorjeni zelenjavi izgubijo in se jih vzgaja do prvega pravega lista.

Idealna pogoja za rast mikrozelenja sta sobna temperatura (med 22 in 25 stopinj) in relativna vlažnost (med 40 in 60 procentov). Semena se sejejo gosto na rastnem mediju, rast kalčkov traja od 1-3 tednov. Mikrozelenje potrebuje za svojo rast svetlobo, koristi se lahko tudi umetna svetloba. Mikrozelenje se poreže zgolj enkrat, rastni medij se zavrže. Ponovna rast (pri vrstah, kjer je to možno) se odsvetuje, saj rastlina zbledi in nima toliko hranilnih snovi.

Prednosti pridelave so manjša poraba energije, manj delovne sile in vzgoja v kontroliranem okolju, ki omogoča pridelavo brez pesticidov in je neodvisna od vremena (neobčutljivost na sušo, pozebo, točo in druge okoljske dejavnike). Pridelava rastlin je lokalna, kar pripomore k pozitivnemu vplivu na okolje in zdravje.

Mikrozelenje se zelo ceni v visoki kulinariki, vse bolj pa je dostopno in cenjeno tudi v domačem okolju. Unikatni okusi drobnih rastlin razvajajo brbončice, njihov izgled pa je izjemen. Mikrozelenje je odličen vir hranil, ki se ga uporablja kot dodatek k jedem.

Raziskava, objavljena v Journal of Foof Composition and Analysis, je pokazala, da so listi zelo mlade zelene solate, brokolija in špinače, veliko bogatejši z vitamini in minerali, vključno z železom, magnezijem, cinkom, selenom, kot pri odraslih rastlinah. Raziskava, objavljena v Critical Reviews in Food Science and Nutrition je pokazala tudi, da mladi listi zelenjave vsebujejo tudi pravo bogastvo polifenolov različnih vrst, ki se pri odraslih rastlinah nekako izgubijo, in prav to jim da poseben in odličen okus, ki prepriča tudi tiste, ki zelenjave sicer ne marajo.

Lastna pridelava Mikrozelenja GLOBALG.A.P. (GGN 4063061430878).

Nazaj na seznam

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja